חכמלוגי

הידעת – הפינגווינים

השבוע חל יום המודעות העולמי לפינגווינים. בטח אתם שואלים – מה זה היום הזה ולמה בכלל צריך אותו?

אז מעבר לכך שפינגווינים הם חיות חמודות עם הליכה מצחיקה ופרווה שנראית קצת כמו חליפה מכובדת, מסתבר שישנם מינים מסוימים הנמצאים בסכנת הכחדה. ביום זה מעלים את הנושא למודעות הציבור, וזו הזדמנות מצוינת ללמוד כמה עובדות מעניינות על החיה המופלאה הזו!

Humboldt Penguin

 קרדיט תמונה: en:User:CburnettHumboldt PenguinCC BY-SA 3.0

 • הכי מתקדם! – הפינגווינים הם עופות המים המתקדמים ביותר! בעוד עופות מים, כגון ברווז וברבור, שוחים בעזרת רגליהם, הפינגווינים מתקדמים במים באמצעות כנפיהם, הדומות בצורתן לסנפירים. אמנם הפינגווינים אינם מסוגלים לעוף בעזרת הכנפיים מכיוון שאיבדו את כושר התעופה עם השנים, אך יחד עם מבנה גופם המותאם למים, הפינגווינים מסוגלים לנוע במים במהירות גבוהה, ואף לצלול לעומק רב.

עובדה מעניינת נוספת היא שהעיניים שלהם עובדות טוב יותר במים. כן כן, הם לא זקוקים למשקפת, ודווקא מחוץ למים הם רואים פחות טוב. 

פינגווין

 • לא רק באנטרקטיקה – ישנם 17 מינים של פינגווינים, אך רק שלושה מהם מתרכזים באנטרקטיקה. הפינגווינים חיים במגוון מקומות בחצי הכדור הדרומי של כדור הארץ, למעט קבוצה החיה באיי גלפאגוס הסמוך לקו המשווה.  מושבות של פינגווינים נמצאות בניו זילנד, נמיביה, חופי דרום- מערב אפריקה, במקומות מסוימים לאורך החוף באמריקה הדרומית כגון האי מגדלנה, ובדרום אוסטרליה. 

• הקטן ביותר –   מין הפינגווין הקטן ביותר הוא 'פינגווין זוטר', המכונה באוסטרליה  'פינגווין פיה' ובניו זילנד 'פינגווין כחול קטן' בשל נוצותיו התכולות או 'קורורה' במאורית, שפת ילידי ניו זילנד.  אורכו של הפינגווין הזעיר הזה נע בין   33 ל-44  סנטימטרים בלבד, והוא שוקל בממוצע כ-1.5 קילו!

• מי מלח? לא תודה –  לפינגווינים בלוטה מיוחדת, המאפשרת להם לסנן מי מלח ממחזור הדם שלהם.

הבלוטה המיוחדת הנקראת  Supraorbital gland  ממוקמת מאחורי העיניים שלהם, והיא פועלת באותו האופן כמו הכליות, אך בצורה יותר יעילה. בזכות בלוטה זו, הפינגווינים יכולים לשרוד תקופות ארוכות ללא מים מתוקים.

  • הנדיר ביותר – פינגווין צהוב העין מוגדר כפינגווין הנדיר ביותר בעולם, וזאת מכיוון שכיום ישנם רק כ-4,00 פריטים מסוגו. 

Yellow-eyed penguin. (27046372062)

 בתמונה: פינגווין צהוב העין. קרדיט תמונה: Bernard Spragg. NZ from Christchurch, New Zealand, CC0, via Wikimedia Commons

בניו זילנד מבצעים פרויקט שימור ארצי, במסגרתו הוצבו באזור הקינון של הפינגווינים מלכודות נגד חמוסים ומין מסוים של חתולי בר, שאחרת היו גונבים את ביצי הפינגווינים וגוזליהם.

 • הפינגווין הקיסרי –  נראה שהפינגווין הזה מחזיק את שיא הזוגיות וההורות הטובה. אחרי שגברת פינגווין מטילה את הביצה על הקרח הקפוא, הוא נשאר לשמרטף בזמן שזוגתו קופצת לאכול משהו. הבעיה היא שהקפיצה הזאת לוקחת ארבעה חודשים, כי היא צריכה לעשות מסע של 120 קילומטר כדי להגיע לים ולדוג שם ארוחה… בזמן שהוא שומר על הביצה, אבא פינגווין לא אוכל ולא שותה במשך 120 יום, ומאבד מחצית ממשקל גופו! רק כשאמא חוזרת, הוא מתפנה לעשות את הצעדה הארוכה לים, ולאכול גם הוא. 

פינגווין קיסרי

• רוצים להכיר את הפינגווינים שבגן החיות התנ'כי? לחצו כאן וצפו בפרק המיוחד של התוכנית 'מגזו'. 

• רוצים ללמוד איך להכין פינגווין מפלסטלינה לחצו כאן.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Hide picture