חכמלוגי

מעשה בשחמט ובאורז

 על תורת המשחקים שמעתם? האמת היא שהשם מטעה – לא מדובר בסוד של משחק, אלא בתאוריה מתמטית שעוזרת לנהל משא ומתן. אחד המומחים הגדולים בתאוריה הזאת הוא פרופסור ישראל אומן, מתמטיקאי ישראלי ויהודי ירא שמים. לפני שתים עשרה שנה בדיוק הוא זכה בפרס נובל בכלכלה על המחקרים שלו בתורת המשחקים, והביא למדינה כבוד גדול!

 יכול להיות שאתם לא כל-כך אוהבים מתמטיקה, אבל אין ספק שמדובר בנושא חשוב שיכול מאוד להועיל בחיים, גם אם לא זוכים בגללו בפרס נובל! את זה גילה קיסר סין, ועל כך תשמעו בסיפור הבא…

  לפני שנים רבות, לקיסר סין הובאה מתנה – המצאה חדשה! לוח משחק משובץ בצבעי שחור ולבן, ועליו כלים בצורות שונות. היו שם מלך ומלכה, צריח ורץ… נכון, צדקתם. להמצאה קראו 'שחמט', והממציא לימד את הקיסר כיצד לשחק.

 שמח המלך ואחרי שלמד את כללי המשחק החדש, הוא שיחק בו בהנאה. 'תודה רבה לך!' הוא אמר לממציא השחמט. 'זה משחק נהדר! אמור לי, מה אוכל להעניק לך כשכר על ההמצאה המופלאה הזאת?'

 הממציא חשב לרגע. 'אשמח לקבל גרגרי אורז…' הוא אמר לקיסר. 'וכדי שזה יהיה מעניין יותר, אבקש להניח גרגר אחד על המשבצת הראשונה של הלוח, ולהכפיל בכל משבצת את מספר הגרגרים. כלומר במשבצת השניה יהיו שני גרגרים, בשלישית ארבעה גרגרים, ברביעית שמונה וכך הלאה.'

 'זה הכל?' שאל הקיסר. 'כמה גרגרי אורז?! זה מה שיש לך לבקש מקיסר אדיר כמוני? לא זהב או כסף או אבנים טובות?!' הקיסר כמעט נעלב.

 הממציא חייך. 'תודה רבה אדוני הקיסר, אבל אני מסתפק במועט. אם תספק לי את האורז באופן שביקשתי, זה בהחלט יהיה משביע רצון.'

 הקיסר משך בכתפיו. 'נו, אם כך אתה רוצה…יהי כן! משרתים, הכינו לאדם הזה את כמות האורז שהוא ביקש!'

 אבל כאן התגלתה בעיה קטנה…כי לפי החישוב שערך הממציא, אמנם במשבצת הרביעית היו רק שמונה גרגרי אורז, אך לאט לאט מספר הגרגרים בכל משבצת החל לתפוח בצורה מבהילה… הדברים הגיעו לכך שבמשבצת ה – 25, הקיסר היה צריך לספק לממציא טון אורז, ובמשבצת ה 35 אלף טון. וכשחישבו את הכמות שיצטרכו לספק במשבצת ה- 55, הגיעו לכמות גדולה יותר מכל האורז שגדל בכל כדור הארץ..!. תארו לכם על איזו כמות אדירה היה מדובר במשבצת ה-64… אם אתם ממש רוצים לדעת, זה מספר הגרגרים: 9,223,372,036,854,775,808!!!!!

 בכל אופן, הקיסר הבין את טעותו מהר מאוד, ונאלץ להודות שלא יוכל לעמוד בהתחייבות שלו. הוא התנצל בפני הממציא, וביקש ממנו כמה שיעורים במתמטיקה… האם הממציא ביקש במקום זה זהב או שהמציא תכסיס אחר? את זה האגדה לא מספרת…

  

4 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Hide picture