חכמלוגי

מסע הגיבור

 אתמול התחיל שבוע הספר העברי, וזו הזדמנות נפלאה לגלות לכם סוד שסופרים רבים מכירים היטב ומשתמשים בו באופן קבוע בתהליך הכתיבה.

הסוד הזה הוא מבנה ספרותי, הנקרא 'מסע הגיבור'.

בטוח כבר קראתם ספרים הבנויים על מבנה זה, רק שעכשיו אתם תוכלו לזהות את השימוש בו ואף להשתמש בו בכתיבתכם!

 אז מה הוא 'מסע הגיבור'?

ג'וזף ג'ון קמפבל, שהיה סופר, חוקר, ומרצה אמריקאי, הציג לראשונה את מודל 'מסע הגיבור' בספרו 'הגיבור בעל אלף הפנים'.

מסע הגיבור הוא תהליך שבו הגיבור יוצא להרפתקה, חווה משבר המוביל לשינוי, אשר בעקבותיו הוא חווה ניצחון וחוזר לביתו.  המסע מורכב מ-17 שלבים שונים, אשר ניתן לחלק אותם לשלושה חלקים עיקריים:

היציאה, החניכה והחזרה.

בהתחלה, הגיבור מקבל הזמנה לצאת להרפתקה. הוא חושש לצאת למסע אשר תוצאותיו לא ידועות, אז הוא נעזר בחונך או חבר שעוזר לו לצאת מהמקום הבטוח אל עבר הלא ידוע, עולם המסע.

לאחר שהגיבור נכנס לעולם המסע, הוא חווה אתגרים ועומד בפני פיתויים שונים, אשר מתרכזים לקראת נקודת שפל, שבה הגיבור חווה משבר גדול, והוא המבחן העיקרי של המסע שלו.

כשהגיבור מצליח להתגבר ולעבור את המבחן בהצלחה, הוא זוכה בפרס או בגמול מסוים. יחד עם הפרס, הוא חוזר הביתה לנקודת ההתחלה, ושם הוא יכול להשתמש בפרס לא רק לטובתו, אלא גם לטובת הזולת.

מסע הגיבור

קרדיט איור ותמונה: Esbjorn JorsaterHero´s JourneyCC BY-SA 4.0

 Hebrew translation, adding yarmulkas and skirts by ayala shoshani, CC BY-SA 4.0

ניתן לדמות את המסע לספירלה, מדוע? כי הגיבור חוזר לאותה הנקודה שיצא ממנה, אך הוא עצמו התפתח וגדל בעקבות המסע שעבר.

יש הטוענים שמבנה 'מסע הגיבור' כללי מדי. לדעת המבקרים, ניתן להכניס כמעט כל סיפור למבנה זה, ומכאן שאין לו ערך משמעותי בפני עצמו.

אך יחד עם הביקורת, יש רבים הבוחרים להשתמש במודל, גם בתחומים מגוונים שאינם קשורים לספרות או לקולנוע.  למשל, ישנם מותגים המשתמשים בו ליצירת פרסום אפקטיבי, ואף ישנן שיטות טיפול ואימון העושות שימוש בו ככלי להעצמה ולצמיחה אישית.

עכשיו כשאתם יודעים מה הוא מסע הגיבור, האם אתם מזהים את מבנה מסע הגיבור בספרים או בסרטים שאתם אוהבים? שתפו אותנו בתגובות!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Hide picture