חכמלוגי

הידעת – תרדמת חורף

 אתמול בלילה חל הלילה הארוך ביותר בשנה. לפי לוח השנה האסטרונומי, הלילה הזה מהווה את תחילתו הרשמית של עונת החורף, ולנו יש הזדמנות ללמוד על תופעה חורפית מעניינת במיוחד בעולם החיות – תרדמת חורף!

תמונה דוב מאוייר ישן

 •תרדמת חורף ארוכה – האם יצא לכם לקום בבוקר גשום וקר, כשהמחשבה הראשונה שעברה לכם בראש הייתה דומה ל'הלוואי שהייתי יכול לישון עוד קצת במיטה החמה ולא לצאת לקור'? אז מסתבר שיש בטבע  חיות שהולכות לישון למשך כל החורף! הדוב הגריזלי, הדוב השחור ודובים נוספים נכנסים למערות עם תחילת החורף, שם הם ישנים בשלווה למשך כל החורף, ומתעוררים רק עם בוא האביב.

דב ישן

 •מה המטרה? תרדמת החורף נועדה לאפשר לחיות לשרוד את תקופת החורף במקומות קרים מאוד, בהם אספקת המזון דלה והתנאי מזג האוויר קשים מאוד. 

•איך הם מצליחים לישון כל כך הרבה? התשובה לכך היא שהגוף שלהם מותאם ובנוי לכך. בזמן תרדמת החורף, פעילות התאים שלהם אינה מופסקת, אלא הופכת לאיטית מאוד, וקצב פעימות הלב פוחת. לפני תרדמת החורף, הדובים דואגים לאכול המון מזון עשיר בשומן, המשמש כמאגר זמין לגוף בזמן השינה. חיות אחרות דואגות לאגור מזון ולאחסנו בסמוך למקום השינה הנבחר.

איכות השינה- במהלך תרדמת החורף, הדובים עוברים ממצב של שינה עמוקה לערות ישנונית, אך ישנם יונקים וזוחלים מסוימים הנכנסים לתרדמת מלאה, שבה יורד חום גופם לטמפרטורה כמעט זהה לטמפרטורת הסביבה, והם חווים שינויים פסיכולוגיים משמעותיים. לקטגוריה זו נכנסים העטלפים, הנובחניות, הקיפודים והסנאים. סנאי הקרקע מסוגל להוריד את חום גופו לטמפרטורה של כ-3 מעלות מתחת לאפס! 

סנאי

•איך בעלי החיים הללו מסוגלים להבחין ולקבוע כי הגיע הזמן לתרדמת החורף? עדיין לא ברור בדיוק כיצד הן יודעות מתי עליהן להתחיל להתכונן לתרדמת החורף ומתי להתחיל אותה בפועל, אך גורמים כגון כמות המזון והטמפרטורה יכולים להשפיע על תחילת התהליך.

 •מחקר תרדמת החורף לטובת האדם – חוקרים מנסים להבין כיצד מנגנון תרדמת החורף של החיות הללו פועל, על מנת להיעזר בממצאים להבנה ופיתוח פתרונות למצבים רפואיים מסוימים בבני אדם. לדוגמא – ההבנה כיצד החיות מצליחות להימנע מהידרדרות השרירים בעקבות תרדמת החורף, יכולה אולי לעזור במניעת הידרדרות מצב השרירים באנשים המרותקים למיטה בעקבות מחלה או פציעה.

 עם בוא האביב, החיות מתעוררות מהתרדמת וחוזרות לשגרה רגילה – עד החורף הבא. שיהיה חורף גשום ושמח!

 •רוצים ללמוד עובדות נוספות על תרדמת החורף? היכנסו לכתבה בנושא שפורסמה באתר לפני כשנתיים – לחצו כאן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Hide picture