חכמלוגי

קורונה

 קורונה…איזו מילה מפחידה…אם אתם קצת מאזינים לחדשות, בטח שמעתם על וירוס הקורונה המתפשט בסין ובארצות נוספות ומעורר בהלה גדולה.

אולי גם ראיתם סרטונים של אנשים עם מסכות על הפנים.

האם יש סיבה לבהלה הזאת?

בואו ננסה לענות על חלק מהשאלות האלה ולהבין במה מדובר.

  מה זה בכלל? קורונה הוא נגיף (וירוס) ממשפחת הסארס והמארס. כן, גם לנגיפים יש משפחות!

אם תביטו בו במיקרוסקופ, תראו שיש לו צורה של כתר – crown באנגלית – מה שנתן לו את שמו.

 הקורונה הוא נגיף נפוץ למדי, אך בדרך כלל הוא לא פוגע בבני אדם. אז מה קרה?

נגיפים מתרבים בקצב מהיר מאוד, ומדי פעם נגרמים בהם שינויים גנטיים קטנים, שקוראים להם מוטציות.

נגיף הקורונה שכולם מדברים עליו כעת עבר מוטציה שגרמה לו לגרום לבני אדם לחלות ולעיתים אפילו למות, ועולם הרפואה עדיין לא מצא לו חיסון או תרופה.

  עד כמה הוא מסוכן? כאשר יש מחלה מדבקת שהמדע לא יודע להתמודד איתה, שני גורמים קובעים את חומרת המגיפה.

הגורם הראשון הוא מהירות ההתפשטות שלה, כלומר עד כמה היא מדבקת. הגורם השני הוא אחוז התמותה.

כמה מתוך החולים ימותו? הקורונה מתפשטת מהר באופן יחסי, אך אחוז התמותה שלה נמוך. אם נשווה את הקורונה למגיפות אחרות שהיו בהיסטוריה, נגלה שנכון לרגע כתיבת שורות אלה, המצב די סביר.

 לפני 18 שנה, מוטציה אחרת של וירוס הסארס התפשטה פחות, אך היתה קטלנית הרבה יותר, כאשר אחד מכל עשרה חולים נפטר מהמחלה. ובמגיפת האבעבועות השחורות שהיתה בימי הביניים באירופה, מאות מיליוני אנשים מתו!

בתקופה ההיא היידע הרפואי היה שונה לגמרי מהיום, ואנשים אפילו לא היו מודעים לחשיבות השמירה על היגיינה.  

  מצב לא ברור – הבעיה עם הקורונה היא שעדיין חסרות תשובות לשאלות חשובות. האם, למשל, אדם שלא סובל מתסמיני המחלה (כלומר הוא עדיין לא נראה ומרגיש חולה) יכול להדביק אחרים? אם לא, המצב טוב יותר, כי מוסדות הבריאות העולמיים מפקחים על החולים, ושמים אותם בבידוד כדי שלא ידביקו אחרים.

 בסין יש ערים שלמות בנות מיליוני תושבים שנתונות תחת עוצר! תושביהם לא יכולים לנוע בחופשיות במדינה כדי שהמחלה לא תתפשט. גם בארצות העולם, כולל ישראל, רשויות החוק בודקות היטב את הנכנסים מסין ומבודדת אותם בביתם עד שיתברר אם חלו, חלילה.

  איך זה ייגמר? את זה אף אחד לא יכול לומר. מדענים נותנים מספר אפשרויות: הטובה ביותר היא שהפיקוח הרפואי המחמיר יעצור את התפשטות המגיפה.

אפשרות נוספת היא שהמגיפה פשוט תגווע מעצמה. מגיפה היא קצת כמו אש – היא מתפשטת כל עוד יש לה חומרי בעירה, ואז נכבית. אם כל מי שרגיש בסביבת הנגיף כבר נדבק, היא תעצור.

אפשרות שלישית שהנגיף יצטרף לחבורת הנגיפים הרגילים שאנחנו מכירים, ויהפוך להיות מחלה רגילה, שבעזרת השם יימצא לה תרופה או חיסון! ו

  איך הקורונה משפיע על העולם? מכירים את הביטוי 'מייד אין צ'יינה' ? סין היא פחות או יותר בית החרושת של העולם, ובגלל שהקורונה פגעה במדינת הענק, יש לזה השפעה לא קטנה על הכלכלה.

פועלים לא יכולים ללכת לעבודה, רכיבים לא מיוצרים ונוצרת שרשרת של תקלות שיוצרות בלגן גדול! אך גם על הנושאים האלה יש מי שחושב ומנסה להסתדר.

אגב, אם מישהו אצלכם הזמין דרך האינטרנט מוצרים מסין, אין צורך לחשוש מנגיף הקורונה  – הוירוס לא יכול לחיות יותר ממספר ימים כשהוא לא נמצא על גוף חי. בינתיים, אנחנו יכולים להצטרף לתפילות על תושבי סיון והעולם כולו, לקוות שמגיפת הקורונה תיעצר, ושיהיו רק בשורות טובות!  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Hide picture