חכמלוגי

היום הקצר ביותר בשנה

 השבוע יחול בחצי הצפוני של כדור הארץ היום הקצר ביותר בשנה – העשרים ואחד לדצמבר למניינם. מה כל כך מיוחד ביום הזה? תכף תשמעו!

  • כדור על העוקם – העובדה שיש בכלל ימים קצרים וארוכים נובעת מהעובדה שכדור הארץ נוטה על צידו, ונמצא באלכסון מול השמש. היום הקצר ביותר הוא היום בו קרני השמש הישירות הן הקצרות ביותר שמגיעות למרכז כדור הארץ. אותו היום הוא הארוך ביותר בחצי הדרומי, וכעבור חצי שנה התפקידים מתחלפים!

  • אורך משתנה – מה יהיה אורכו של היום הקצר ביותר? ובכן, זה תלוי איפה אתה גר. ככל שאתה גר קרוב יותר לקו המשווה, אורך היום שלך יהיה קרוב יותר לאורך הלילה, כלומר לשתים עשרה שעות. אצלנו בארץ, אורך היום הוא כעשר וחצי שעות והוא הולך ומתקצר ככל שמצפינים. בארצות צפוניות מאוד היום יכול להתקצר לשלוש או ארבע שעות בלבד, ואם יזדמן לכם במקרה להיות בקוטב הצפוני, תמצאו את עצמכם בלי יום בכלל!

  • יום של חגיגות – היום הקצר ביותר בשנה נחגג אצל עמים רבים. החגיגה מסמלת אצל חלקם את כך שהימים מתחילים להתארך שוב והשמש לא נעלמה לעד, ואצל חלקם את תחילת החורף האמיתי. בדרך כלל החבר'ה מבלים את הלילה הארוך בסעודות חגיגיות.  

  • כשהיום מתארך, הקור גובר – כך אומר פתגם אנגלי ידוע, ובאמת, החודשים הקרים ביותר של החורף עוד לפנינו! איך זה, אם השמש זורחת יותר שעות? כי מה שקובע עד כמה קר לנו זה מאזן החום הכללי  – כמה חום אנחנו מאבדים לעומת כמה שאנחנו מקבלים. זה קצת כמו חשבון בנק: כרגע אנחנו במינוס, כי האדמה והים התקררו והם מקררים את הסביבה. רק בעוד כמה שבועות, כשקרני השמש יספיקו להחזיר את מה שאיבדנו, נרגיש את ההתחממות ואת האביב המתקרב! 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Hide picture