תגידו, נתקלתם בזמן האחרון בהמון פרפרים כתומים עם נקודות חומות? אם כן, מדובר כנראה בפרפר ששמו 'נימפית החורשף' – נעים להכיר! הנה כמה עובדות על הפרפר היפה הזה, שריחף בהמוניו בשמי הארץ בשבועות האחרונים.
Attribution: Eitan f. license: cc-by 2.5 license: CC BY-SA 4.0
קרדיט: איתן פרמן
איתן פרמן, Vanessa cardui – Israel, CC BY-SA 4.0
• מהנפוצים בעולם – נימפית החורשף נפוצה מאוד. אפשר למצוא אותה בכל היבשות, מלבד דרום אמריקה ואנטרטיקה. טוב, שם באמת קר מדי לפרפרים…
• הנדידה הגדולה – מסתבר שלא רק עופות נודדים – גם פרפרים יכולים! נימפית החורשף נודעת בנדידות הארוכות שלה ברחבי העולם. באביב היא נודדת צפונה, למרחקים עצומים של עשרות אלפי קילומטרים, וככל הנראה בסתיו היא נודדת חזרה דרומה. יש לה יכולת תעופה מרשימה, והיא מסוגלת לעוף למרחק של אלפי קילומטרים במהירות של 30 קמ'ש. לא רע בשביל פרפר קטן! את הדרך היא מוצאת בעזרת 'מצפן שמש' שמכוון אותה לכיוון הנכון.
• מיליארד פרפרים – מסלול הנדידה של הנימפית משתנה משנה לשנה, ולעיתים היא לא נודדת כלל. מדענים חושבים שנדידת הפרפרים תלויה עד כמה החורף היה גשום. השנה, למשל, זכינו בגשמי ברכה, וכך גם סעודיה. המדבר פרח, מה שאפשר לפרפרים להתרבות, וגרם להם להזדקק ליותר אוכל. כדי למצוא אותו הם נדדו צפונה לכיוון קפריסין ותורכיה – וכך כמיליארד פרפרים עברו תוך שבוע מעל הארץ!
Attribution: Amiad Bareli Pikiwiki Israel . licensed : CC BY 2.5
Amiad Bareli Pikiwiki Israel, PikiWiki Israel 35215 Painted Lady in Shomron Mountains, CC BY 2.5
• נדידה רב דורית – אולי גם אתם שמעתם שפרפרים לא חיים הרבה זמן – אז איך הם יכולים לעבור מרחק רב כל כך? ואכן, נימפית החורשף חיה רק מספר שבועות, אך במהלכם היא מביאה לעולם צאצאים שממשיכים את המסע צפונה במקומה. אולי סבתא פרפרית לא תצליח להגיע מאפריקה עד אירופה, אבל הנכד או הנין שלה יצליחו!